Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@13:34:22 GMT

خانوادۀ درگیرِ معیشت، آموزش پذیر نیست

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۶۶۲۳۸

خانوادۀ درگیرِ معیشت، آموزش پذیر نیست

تهران-ایرنا- استاد علوم ارتباطات دانشگاه آزاد گفت: خانواده ای که درگیر مسائل معیشتی است و امکان پرداخت هزینه سرگرمی‌های جایگزین برای اوقات فراغت را ندارد، در پذیرش آموزش هم ثبات و سکون ندارد و به همین دلیل فعلا ارزانترین و سهل الوصول ترین تفریح یعنی اینترنت را بر می گزیند.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، علی گرانمایه پور استاد علوم ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی روز سه شنبه در نشست «نقش خانواده در گذر ایمن از فضای مجازی» گفت: در حوزه سواد رسانه ای آموزش و اطلاع رسانی خصوصا از جانب صدا و سیما ضعیف است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


گرانمایه پور در آغاز سخن گفت: در سال 2002 در کالج لندن رشته انسان‌شناسی دیجیتال ایجاد شد. سرفصل هایی نظیر خانواده و شبکه های اجتماعی، اعضای خانواده و سرگرمی، افت تحصیلی و شبکه های اجتماعی، خانواده و مدیریت زمان از جمله مباحث مطرح در این رشته بود.
استاد علوم ارتباطات در بخش بعدی سخنان خود ضمن اشاره به جریان شناسی خانواده ایرانی در حوزه رسانه گفت: در دهه 50 تا 60 خانواده ایرانی در حوزه رسانه با تلویزیون، رادیو و روزنامه روزگار می گذراند. در دهه 60 تا 70 تنوع کانال‌های تلویزیونی بیشتر شده بود، عصر سی دی و آرام‌آرام کامپیوترهای خانگی سررسید. در دهه 70 تا 80 کم کم تلفن های همراه و اینترنت وارد فضای خانواده شدند. وبلاگ نویسی و بازی های کامپیوتری نیز به این مجموعه اضافه شدند. در دهه 80 تا 90 کم‌کم حرکت به سمت تلفن های همراه هوشمند ایجاد شد. پیام رسان ها، تلویزیون های عریض و چیزی به نام اعتیاد به اینترنت شکل گرفت.
گرانمایه پور تصریح کرد: در زمینه رسانه کشورهای دنیا تجارب مختلفی دارد. به عنوان مثال در سال 2001 دولت چین آموزش اینترنت را از مقاطع ابتدایی اجباری کرد، اما در طی سال های اخیر در خبرها مشاهده کردیم که جمعیتی نزدیک به 100 میلیون معتاد به اینترنت به کمپ های ترک اعتیاد در این کشور مراجعه کرده اند.
استاد ارتباطات دانشگاه آزاد اسلامی گفت: ولی ما در قبال اینترنت قوانین و سیاست گذاری های مشخصی نداریم. در خیلی از کشورها گرفتن اینترنت مشروط به خود اظهاری و تامین شرط سنی است، اما در ایران بسته های اینترنت شبانه رایگان را بدون ملاحظات و شروط عرضه می کنیم.
وی افزود: البته در زمینه فضای مجازی اصلا دنبال هراس افکنی نیستم؛ بلکه مقصودم، مدیریت درست این فضا است. متولیان صدا و سیما، شورای عالی فضای مجازی و سایر قرارگاه‌های سایبری که معمولاً برای مقابله و نه ساماندهی این فضا تشکیل شده اند، باید بدانند که ذائقه رسانه ای ایرانی ها تغییر کرده است.
گرانمایه پور در بخش بعدی سخنان خود با اشاره به فرصت ها و تهدیدها در فضای مجازی گفت: البته به تهدید قائل نیستم. بحث بیشتر معطوف به مدیریت است. از جمله فرصت های این فضا، فرصت های اقتصادی و معیشتی، تشکیل شبکه های اجتماعی، ارتباط با اعضای دور از خانواده، تبادلات علمی، افزایش نسبی سواد رسانه ای والدین، اطلاع ازعلایق فرزندان از طریق فعالیت های مجازی آنها، پیدا کردن دوستان و اقوام اینترنتی و دورهمی های مجازی، دریافت سریع اخبار و اطلاعات و ظهور نوعی جدید از سرگرمی و از همه مهمتر تغییر الگوی فضای رسانه ای خانواده ایرانی است.
گرانمایه پور در بیان تهدیدات هم گفت: البته واژه درست تر را مشکل یا آسیب می دانم که از آن جمله می توان از اعتیاد پدر و مادر هم زمان با فرزندان به فضای مجازی، سردی روابط عاطفی پدر و مادر و سرایت آن به بچه ها، بلوغ زودرس جوانان و جوانان، مرجعیت فکری فضای مجازی، کاهش مهارت های فردی، افت تحصیلی به علت از بین رفتن تمرکز نام برد. طبق تحقیقی که انجام شده است انسان نسل جدید در مقایسه با انسان صد یا دویست سال پیش، در طول روز چیزی برابر با 200 یا 300 برابر بیشتر در معرض اطلاعات است. از دیگر آسیب ها هم ظهور چیزی به اسم «بی موبایل هراسی یا nomophobia» است که به معنای این است که در نبود موبایل دچار هراس می شود.
وی افزود: فضای مجازی وضعیتی را به وجود می آورد که برای تبیین آن از نظریه «توهم دانایی» کمک می‌گیرند. نظریه دانایی می‌گوید شما چیزی را که از فضای مجازی به دست می آورید بر پایه دانش شما نیست، بلکه بر پایه ارتقای مهارت است. همچنین اطلاعات انبوه حاصل از این فضا، سطحی زیاد و عمقی کم دارند که به توهم دانایی دامن می زند.
گرانمایه پور با اشاره به پیش شرط های گذر خانواده ایرانی از فضای مجازی گفت: نکته اول وجود بستر آرام اجتماعی برای خانواده است. بحث دوم که بحثی حاکمیتی است امکان فراهم کردن سرگرمی و تفریحات جایگزین است که به حداقلی از توان اقتصادی نیاز دارد. بحث سوم لزوم سواد رسانه ای فضای مجازی به خصوص برای پدر و مادر است.
وی گفت: معتقدم در حوزه فضای مجازی متولی زیاد داریم. پدر و مادران باید دوشادوش فرزندان به سراغ یادگیری مهارت های کار در شبکه های اجتماعی بیایند. آنان باید با قطع امید از نهادها خودشان به دنبال مدیریت کردن این فضا در سطح خانواده باشند.
گرانمایه پور تصریح کرد: رفتار پدر و مادر الگوی اصلی تقلید فرزندان در استفاده از فضای مجازی است. در اینجا لازم است که خانواده با تعیین کردن اصول مشخص این فضا را مدیریت کند.
این استاد دانشگاه در پایان سخنان خود گفت: در گذشته در یک سمینار آموزش و پرورش به آموزش سه قطبی فرزندان اشاره داشت که قطب های این آموزش رسانه، خانواده و همسالان معرفی شدند. به اعتقاد من، امروز آموزش چهار قطبی شده است. نقش خانواده ها، همسالان و رسانه‌های رسمی کم‌رنگ شده است و در عوض رسانه‌های مجازی نقش بسیار پررنگ تری پیدا کرده اند.
نشست «نقش خانواده در گذر ایمن از فضای مجازی» با سخنرانی محمد سلطانی فر و گرانمایه پور امروز در پژوهشگاه علوم انسانی برگزار شد.
9222*1584

منبع: ایرنا

کلیدواژه: ارتباطات سواد رسانه اي خانواده فضاي مجازي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۶۶۲۳۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

هرقانونی در فضای مجازی به معنای محدود کردن فضای مجازی نیست!

دریافت 4 MB کد خبر 6097315

دیگر خبرها

  • ضرورت توانمندسازی خانواده‌ها در زمینه سواد سلامت
  • صداوسیما مکلف به رسیدگی به تخلفات رسانه‌های فراگیر شد
  • رسیدگی به تخلفات در نمایش‌خانگی به ساترا واگذار شد
  • ابلاغ دستورالعمل رسیدگی به تخلفات رسانه‌های فراگیر
  • ماجرای استفاده بلاگر شیرازی از آمبولانس اورژانس در حال پیگیری است
  • هرقانونی در فضای مجازی به معنای محدود کردن فضای مجازی نیست!
  • آموزش حلقه مفقوده حریم خصوصی در اینترنت
  • عضو مجلس خبرگان: دشمن از فضای مجازی به عنوان قتلگاه جوانان استفاده می‌کند
  • آموزش حلقه مفقوده حریم خصوصی در اینترنت/ کشورها برای محفاظت از کودکان چه کردند؟
  • شیعه باید منطق و استدلال را فراگیرد